Het belang van verse groenten

Het belang van verse groenten

Dat groenten gezond zijn weten we allemaal. Groente is een belangrijk deel van de schijf van vijf. Men wordt geacht er minimaal 300 gram per dag van eten. Nu zijn er in de supermarkt groenten verkrijgbaar in pot, in blik, uit de diepvries en natuurlijk vers. Wij leggen je in dit artikel uit wat het belang is van verse groenten.


lorenzo-rui-0gmylgHaKsE-unsplash

Waarom is groente zo gezond?

Groenten zijn een bron van vitamines, mineralen, vezels en nog veel meer andere goede voedingsstoffen. Als je groente uit je voedingspatroon schrapt kan dit gevolgen hebben voor je lichaam zoals darmklachten. Groente is dus een belangrijke voedingsgroep.

Kant en klare groenten

Met kant en klare groenten bedoelen we groenten uit een pot, een blik of uit de diepvries. Dit soort groenten zijn misschien handig en snel, maar het is niet de gezondste keuze die je kunt maken.

Waarom is kant en klare groente minder gezond?

In groente uit een pot of blik zitten meestal conserveringsmiddelen en ontzettend veel zout. Dit maakt dat groente uit een pot of blik een minder gezonde keuze is. Als je dan toch iets van kant en klare groente wilt gebruiken dan raden wij je aan om diepvriesgroente te gebruiken. Dat is de minst slechte van de drie. Kijk wel altijd even op de verpakking naar de ingrediƫntenlijst. Daarin kun je ook vinden of een soort diepvriesgroente bijvoorbeeld heel veel zout bevat.

Waarom is verse groente beter?

Zoals we al eerder schreven zijn groenten een belangrijke bron van vezels, vitaminen en mineralen. Onderzoek heeft uitgewezen dat groenten een bloeddrukverlagende werking hebben en het LDL-cholesterol verlagen.

De gezondste groente

Nu wil je zeker graag weten welke groente het gezondst is. We hebben leuk nieuws voor je. Elke groente is gezond! Eet gewoon wat jij lekker vindt aan groente. Het zal vele voordelen hebben voor je gezondheid en helpt tegen een hongergevoel als je wilt afvallen.

De hoeveelheid groente

In een nieuw advies van de Hoge Gezondheidsraad uit 2019 staat dat het gezond is om minimaal 300 gram verse groente per dag te eten. Dit kun je dan het beste verspreiden over de dag. Eet dan bijvoorbeeld tijdens de lunch 100 gram groente en tijdens het avondeten 200 gram.

Tot slot

Wij adviseren je om bij het eten van verse groente het gebruik van zout te beperken. Ook room en andere sauzen kun je beter met mate eten bij je groente. Als je dit echter af en toe doet kan dat best. Wat is jouw favoriete groente?

Meer TE WETEN KOMEN

kip


Lees Meer

kruiden


Lees Meer

airfryer


Lees Meer