ze zijn nuts

Welke kruiden mogen in geen enkele keuken ontbreken?

Welke kruiden mogen in geen enkele keuken ontbreken?

Heb jij groene vingers en houd je van tuinieren? Dan is het heerlijk om zelf groenten, kruiden en fruit te kweken in je moestuin. En het mooiste van alles is dat je na het harde werken kan profiteren van een goede oogst. Je zelfgekweekte sperzieboontjes, sla, tomaten, komkommer en kruiden kun je dan weer gebruiken om heerlijke gerechten te maken. Verser kan niet!

pratiksha-mohanty-V0xp-dTS3z0-unsplash

Het verschil tussen kruiden en specerijen

Laten we beginnen met de basis. Wat is het verschil tussen kruiden en specerijen? Kruiden zijn afkomstig van groene planten. Hiervan worden meestal de stengels en de blaadjes gebruikt. Meestal groeien kruiden in landen met een wat koeler klimaat. Specerijen zijn afkomstig uit een warm tot tropisch klimaat. Meestal bestaan specerijen uit de wortels, stengels, bloemknoppen of meeldraden die zijn gedroogd.

Kruiden musthaves

Nu gaan we je vertellen welke kruiden onmisbaar zijn in jouw keuken. Basilicum, peterselie, oregano, tijm, paprikapoeder, rozemarijn en nootmuskaat zijn de kruiden die het meest worden gebruikt in iedere keuken.

Wil je wat meer keuze en uitdaging?

Dan kun je ook nog kerriepoeder, laurierblad, Italiaanse kruiden, knoflookpoeder, koriander, gemberpoeder, kardemom, cayennepeper, komijn, venkelzaad, Steranijs, kurkuma, kervel, dragon en kruidnagel toevoegen. Met deze 23 kruiden kun jij ieder gerecht dat je maar wilt lekker kruiden en op smaak maken.

Handig om te weten

Een aantal van bovengenoemde kruiden zijn misschien nieuw voor je. Daarom zullen we van een aantal kruiden de smaak uitleggen. Oregano is een kruid dat veel wordt gebruikt op bijvoorbeeld pizza of pasta. Het geeft gedroogd net zoveel smaak als vers. Paprikapoeder ken je vast wel. Maar wist je dat het in zowel de zoete als pittige variant verkrijgbaar is? Kaneel is heel lekker over bijvoorbeeld een appeltje, maar maakt ook je warme gerechten lekker zoet. Koriander is iets dat men heerlijk vindt, of ontzettend vies. Er zijn mensen die het naar zeep vinden smaken. Wist je dat komijn goed te gebruiken is in bijvoorbeeld Mexicaanse gerechten? Het lekkere venkelzaad smaakt naar anijs en kan in soepen en sauzen worden gebruikt. Kurkuma heeft een milde bittere smaak die heerlijk is in curry. Kervel, heeft net als venkelzaad een anijsachtige smaak. Ten slotte, pas op voor dragon. Als je daar niet mee oppast kan deze al snel te sterk worden.

Wat ga jij maken?

Nu jij weet welke kruiden in geen enkele keuken mogen ontbreken kun je lekker gaan koken. Heb je al een idee wat je wilt gaan maken? Welke kruiden zijn voor jou onmisbaar?

Meer TE WETEN KOMEN

airfryer

verse groenten